Identificare cod de bare: tipuri și cum citim un cod de bare?

Dezvoltarea continuă a tehnologiei și-a adus aportul, de-a lungul timpului, în toate domeniile, inclusiv în zona de comerț. Una dintre cele mai eficiente inovații este folosirea codului de bare, ale cărui avantaje s-au evidențiat în timp la nivelul gestionării stocurilor, creșterii productivității și dezvoltării afacerilor.

În prezent orice tip de produs are un cod de bare specific, aparținând unei anumite categorii de produse, iar despre importanța codurilor de bare și despre citirea acestora discutăm în cele ce urmează.

Ce e un cod de bare?

Un cod de bare este un indicator specific, sub forma unui număr, folosit pentru identificarea produselor, pentru gestionarea stocurilor și automatizarea proceselor de producție și distribuție. Codurile de bare oferă o serie de beneficii semnificative în diferite domenii și industrii datorită capacității lor de a stoca și transmite rapid informații ce pot fi folosite pentru a identifica stocuri, loturi sau produse, toate aceste operațiuni necesitând un timp mult mai scurt pentru verificare, față de metodele tradiționale de identificare.

Dintre cele mai importante beneficii ale codurilor de bare putem menționa:

  • Check-out rapid în cazul punctelor de vânzare, fiind nevoie doar de scanare a produselor astfel încât prețul să fie calculat automat;
  • Gestionare facilă a inventarului- atât la nivelul stocurilor de magazin, cât și la nivelul unităților de producție;
  • Eficiență operațională crescută;
  • Controlul calității- prin verificarea codurilor de bare în unitățile de producție, reducându-se astfel defectele și asigurându-se un control ridicat al calității;
  • Asigurarea securității și siguranței;
  • Reducerea costurilor și a posibilităților de eroare;
  • Controlul și monitorizarea siguranței consumatorilor.

Codurile EAN - ce înseamnă?

Codurile de bare pot fi de mai multe tipuri și citirea acestora diferă în funcție de tehnologiile folosite. Există, spre exemplu, coduri de bare UPC (Universal Product Code) utilizate îndeosebi în retail și comerț, cu semnificații adoptate la nivel global. Caracteristica acestor coduri de bare este aceea că sunt formate din 12 cifre, a căror semnificație ajută la o identificare rapidă și eficientă a produselor. 

Codurile EAN (European Article Number), sunt coduri de identificare acceptate predominant la nivel european, iar trăsătura lor de bază este aceea că au 13 cifre în loc de 12, iar în codul de bază apare și codul de țară. 

Cele mai comune coduri EAN sunt:

  • Cod EAN 13- este codul uzual european, cu 13 cifre și codul de țară;
  • Codul de bare EAN 8- o variantă simplificată a codului EAN 13, în care sunt prezente doar 8 cifre. În general codul EAN 8 este folosit mai ales în cazul produselor de mici dimensiuni, al căror spațiu pe ambalaj este redus;
  • Codul EAN 5 și codul EAN 2, ambele adiționale pentru codul EAN 13, care adaugă 5, respectiv 2 cifre în plus la acest cod, permițând astfel o identificare mai precisă a produselor, loturilor sau altor informații despre acestea.

Câte tipuri de coduri de bare există?

Există mai multe tipuri de coduri de bare, fiecare dintre acestea având anumite caracteristici care le diferențiază. Unele sunt mai vechi și prezintă variante îmbunătățite, în vreme ce locul altora a fost preluat de coduri moderne, precum celebrul cod scanat cu camera smartphone-ului, QR code-ul. Astfel, cele mai cunoscute coduri de bare sunt:

Code 39

Acest tip de cod de bare prezintă unele caracteristici speciale, care fac mai ușoară citirea informațiilor. Codul poate include atât caractere numerice sau litere, dar și unele simboluri speciale. Codul este separat pe zone cu ajutorul unor spații albe, ceea ce face mai ușoară citirea. Codul 39 este folosit pentru o multitudine de domenii: retail, transport, comerț cu amănuntul etc. Pentru citirea acestui cod se folosesc scanere speciale. Scanerul emite o sursă de lumină și detectează diferențele de reflexie între barele și spațiile goale ale codului de bare. Informațiile citite sunt apoi convertite în date digitale și interpretate de un sistem de gestionare a informațiilor.

Code 128

Codul 128 este folosit pentru etichetarea și urmărirea produselor, fiind o variantă superioară, în anumite contexte codului 39. Codul 128 este folosit mai ales în cazul produselor care implică un spațiu redus de marcare, fiind un cod versatil și compact.

GS1-128

Codul GS1-128, cunoscut anterior sub numele EAN 128, este un cod cu structură liniară ce permite afișarea unor informații adiționale care pot ajuta la identificarea produselor. Astfel, codul poate include numărul de lot, data expirării și, foarte important, numele entității emitente sau producătoare.

Codabar

Codabar este unul dintre codurile care prezintă doar caractere preponderent numerice. Codabar are o structură de scriere relativ simplă, având caractere de tip start și stop, care facilitează citirea și decodificarea rapidă.

EAN-13

EAN 13 este un cod care se folosește foarte mult în retail, industria alimentară și comerț electronic. Codul poate fi folosit pentru etichetarea produselor, având de asemenea și rol de identificator în lanțurile de aprovizionare.

EAN-8

EAN-8, cunoscut și sub numele de European Article Number 8, este un standard de cod de bare folosit pentru etichetarea produselor la nivel internațional. Este similar cu EAN-13, dar mai scurt, constând în 8 cifre în loc de 13.

ITF-14

ITF-14, cunoscut și sub numele de Interleaved 2 of 5, este un cod de bare cu lungime fixă, de 14 cifre, folosit pentru etichetarea unităților de transport sau a paleților de marfă (suporți de lemn). Acest cod este derivat din codul Interleaved 2 of 5 și este proiectat pentru a furniza informații despre loturi, expirare sau alte detalii legate de transport.

UPC-A

UPC-A este un cod internațional, format din 12 cifre, care este folosit ca identificator pentru produse. Primele 6 cifre ale codului reprezintă codul de companie, în vreme ce 5 cifre reprezintă identificatorul produsului, alocat de compania producătoare. Ultima cifră reprezintă o verificare sumativă, folosită pentru verificarea acurateții codului.

UPC-E

UPC-E este o altă variantă a standardului UPC (Universal Product Code) și are o structură de doar 6 cifre. Acest tip de cod se folosește în cazul produselor mici, cu ambalaj redus.

Code 93

Codul 93 este similar codului 39, nu are o lungime fixă, din punct de vedere al caracterelor. Code 93 este un cod ce poate include o cifră de verificare pentru a asigura corectitudinea informațiilor citite și este folosit în majoritatea domeniilor.

Code 11

Deși inițial acest cod a fost conceput pentru telecomunicații, el a început să fie folosit treptat și pentru marcarea și etichetarea componentelor și dispozitivelor electronice. În timp însă, el a fost înlocuit de alte metode de identificare, cum ar fi QR code-ul, considerat precursor al codului 11.

Standard 2 of 5

Acest cod este unul dintre cele mai vechi și există două variante principale ale acestui standard: Code 2 of 5 Interleaved și Code 2 of 5 Non-Interleaved.

Industrial 2 of 5

Dezvoltat în 1968, codul 2 of 5 sau industrial 25 este o secvență numerică cu un număr limitat de caractere, fiind unul dintre cele mai vechi coduri. În unele cazuri codul este format din 9 cifre, iar în altele se adaugă o cifră în plus la final ca sumă de verificare.

Interleaved 2 of 5

Derivat al codurilor de bare de tip 2 of 5, codurile interleaved sunt secvențe numerice intercalate pe perechi. Codurile acestea  au o utilizare comună, cum ar fi în distribuție, producție sau comerț.

MSI

Folosit în special pentru gestionarea stocurilor, codul MSI suportă cifre de la 0 la 9 și oferă o eficiență ridicată la nivel de monitorizare și analiză. Derivat din codul original Plessey, în prezent există variante de cod precum MSI Plessey și MSI Modified Plessey (Modified Plessey).

Cum citim un cod de bare?

Am discutat până acum despre tipuri de coduri, iar acum este momentul să ne oprim atenția și asupra citirii acestora. Dacă luăm, spre exemplu, un cod EAN pentru a-l analiza, vom deosebi următoarele elemente și citirea acestora:

  • Primele 2-3 cifre simbolizează țara sau regiunea din care provine un anumit produs/ lot;
  • Secvența formată din următoarele 5 cifre reprezintă codul de companie atribuit de GS1 (Global Standards One) și identifică producătorul sau distribuitorul produsului/lotului;
  • Următoarele 5 cifre reprezintă secvența de identificare a produsului, acest cod fiind specific fiecărui produs/ lot în parte;
  • Ultima cifră reprezintă o cifră de verificare, stabilită în general prin însumarea cifrelor precedente.

 

Dincolo de a ști să citești un cod de bare este important să știi că nu trebuie să cunoști tu ce țară are prefix 39, detalii despre coduri de bare ean sau alte coduri țări. Codurile de bare se citesc în prezent cu scannere speciale, care au capacitatea de a transmite informațiile direct în softuri de gestiune.

Ce rol au codurile de bare?

Codurile de bare au rolul de a facilita identificarea, monitorizarea și analiza stocurilor de produse, ajutând clienții să ia decizii informate. În plus, codurile de bare oferă o acuratețe ridicată, fiind un real ajutor pentru inventarierea stocurilor și controlul inventarului, pentru scanarea și cântărirea produselor, eliminând astfel problema timpilor mari pe care îi presupuneau aceste operațiuni realizate manual.

Codurile de bare scutesc timp și bani și oferă o eficiență ridicată pentru procesele de producție, distribuție și logistică.